Aikuisen polkupyörän valitseminen

Pyöräily on suosittu harrastus ja erinomaista hyötyliikuntaa. Nykyisin vain pyörävalikoimat saattavat saada pyöränostajan pään pyörälle, koska valikoimat ovat niin kovin laajat – tarjolla on niin hybridipyöriä, sähköavusteisia pyöriä, maastopyöriä, citypyöriä, lastenpyöriä, maantiepyöriä, classic-mallisia pyöriä kuin cyclocross-pyöriäkin. Näiden lisäksi pyörämallien ja värien tarjonta on hirvittävän laaja. Tästä syystä onkin tärkeää saada vinkkejä polkupyörän valintaa varten. Lue seuraavista kappaleista erilaisten pyörämallien eduista ja huonoista puolista ja käytä tätä tietoa valitessasi juuri sinulle sopivinta pyörämallia.

Kaupunkipyörät

Tuttua ja turvallista pyörämallia, kaupunkipyörää, kutsutaan myös citypyöräksi ja koska rakkaalla lapsella on sananlaskun mukaan monta nimeä, kutsutaan kaupunkipyörää myös peruspyöräksi ja kansanomaisesti mummomankeliksi. Millaisia ominaisuuksia tästä tutusta ja turvallisesta mummomankelista sitten löytyy? Ensinnäkin kaupunkipyörästä löytyy vaihteita yhdestä jopa kymmeneen. Tällaisessa erityisesti kaupunkiajoon tarkoitetussa pyörässä on jalkajarrut ja pyörän satula on pehmeä. Ajajan asento on kaupunkipyörällä ajettaessa pysty, minkä vuoksi liikkuminen on mukavaa. Kaupunkiajon lisäksi peruspyörää voi käyttää hyvin myös pidemmillä retkillä, vaikkei tällainen pyörä olekaan välttämättä se kaikista nopein menopeli.Tätä pyörää voitaisiinkin kutsua leppoisaksi ja mukavaksi valinnaksi. Se on helppo huoltaa sekä helppo käyttää. Kannattaa kuitenkin ottaa huomioon, että kaupukipyörän renkaat eivät pysty rullaamaan niin nopeasti ja hyvin kuin vaikkapa hybridipyörien renkaat. Toisaalta kaupunkipyörän renkaat ovat kestävät, koska niissä on käytetty paksua kumia.

Hybridipyörät

Myös hybridipyörällä on kaupunkipyörän tapaan monta nimeä – sitä kutsutaan myös fittnespyöräksi sekä crossoverpyöräksi. Tällainen pyörä on hyvä valinta esimerkiksi etsiessäsi pyörää työmatkojen taittamiseen ja lenkkeilyyn ajaessasi hiekkateillä tai päällystetyillä tieosuuksilla. Tällaisessa hybridipyörässä voidaan sanoa yhdistyvän maantie- ja maastopyörien hyvät ominaisuudet. Ajajan asento on hybridipyörässä usein säädettävissä ja aika pysty. Vaihteita hybridipyörästä löytyy 18-30 eli vaihteita on reippaasti enemmän kuin mummomankelissa. Tätä pyörämallia pidetään erinomaisena yleispyöränä sekä harraste- että työmatka-ajossa. Sen renkaat sopivat erityisen hyvin asfalttiajoon, jossa ne rullaavat erityisen hyvin. Toisaalta renkaat ovat kuitenkin riittävän paksut myös hiekkatieajoon. Tämän mallin hyviin puoliin kuuluu se, että ajoasentoa voidaan säätää. Hybridi ei sovellu kovin hyvin maastoajoon, vaikka siitä löytyykin joitakin sellaisia osia, jotka ovat tyypillisiä maastopyörälle.

Maantiepyörä

Maantiepyörää kutsutaan yleisesti myös kilpapyöräksi tai harjoituskilpapyöräksi. Maantiepyörän renkaat ovat kapeat ja pyörä on erityisen kevyt ajaa. Ajajan asento on maantiepyörällä ajettaessa erittäin matala sekä virtaviivainen. Maantiepyörä on hyvä valinta ajaessasi päällystetyillä teillä. Maantiepyörällä pääset liikkumaan nopeasti paikasta A paikkaan B. Koska ajajan asento on maantiepyörällä ajettaessa nojaavampi kuin esimerkiksi mummomankelilla ajettaessa, on tuulenvastus pienempi ja satulaan kohdistuva paino alhaisempi. Maantiepyörän huono puoli on se, ettei se sovellu talviajoon, mikä vähentää pyörän käyttöaikaa Suomessa, jossa talvikausi on kovin pitkä. Maantiepyörä ei sovellu myöskään käytettäväksi hiekkateillä, koska sen renkaat ovat kapeat.

Maastopyörät

Maastopyörät ovat pyöriä, jotka on tarkoitettu etupäässä maastoajoon, mutta soveltuvat myös yleispyöräkäyttöön. Maastopyörät ovat erityisen tukevia ja monikäyttöisiä ja niiden paksut pyörät takaavat kunnollisen pidon. Maastopyörällä on mahdollista ajaa myös talvella, mikä lisää sen käyttöaikaa maassa, jossa talvikausi on kovin pitkä. Tämä pyörämalli ei ole parhaimmillaan ajettaessa päällystettyjä teitä, koska sen renkaat eivät leveytensä ja karkeiden kuvioidensa vuoksi rullaa tällaisella alustalla yhtä hyvin kuin sileät ja kapeat renkaat.

Cyclocrosspyörät

Cyclocrosspyörät eli cyclot sijoittuvat ominaisuuksiltaan jonnekin maastopyörän ja maantiepyörän välimaastoon. Cyclolla pääset nopeasti paikasta A paikkaan B ja tämä onkin nopeutta halajavan pyöräilijän valinta. Cycloa voidaan pitää maantiepyörää monikäyttöisempänä valintana. Cyclon rungosta löytyy myös paikkoja, joihin voidaan asentaa helposti erilaisia lisävarusteita.