Lastenpyörän valinta

Kun olet ostamassa pyörää lapselle, tulee valintaan kiinnittää erityistä huomiota, jotta pyörä olisi lapselle mahdollisimman turvallinen! Jos valitsemasi pyörä on esimerkiksi väärän kokoinen, on lapsen vaikea sitä hallita. Jopa pyöräilemään opettelu saattaa vaikeutua, jos lapsen pyörä on väärän kokoinen. Miten sitten osaat valita lapsellesi juuri oikeanlaisen pyörän? Lue tälle sivulle keräämämme vinkit lastenpyörän valintaa koskien!

Vinkkejä lastenpyörän valintaa koskien

– Varmista, että lapselle valitsemasi pyörä on varmasti oikean kokoinen. Kysy tarvittaessa apua ja neuvoja asiantuntevalta myyjältä ja ota lapsi mukaan pyöräostoksille. Pyörän rungon tulee olla oikean kokoinen, koska tämä takaa ajajan hyvän ajoasennon sekä parantaa turvallisuutta.

– Miten sitten valitsen lapselle sopivan kokoisen pyörän? Nyrkkisääntö on, että kun lapsi istuu pyörän satulassa, tulee hänen jalkojensa yltää maahan asti.

– Vaikka pyörän ostaminen kasvuvaralla saattaakin houkutella pyörien hintojen vuoksi, kannattaa muistaa, että lapsen on haastavaa hallita liian suurikokoista pyörää.

– Ensipyörän koko on yleensä 12 tai 16 tuumaa.

– Ensipyöräksi kannattaa harkita myös potkupyörää, jolla ajaessaan lapsi saa vauhtia potkimalla polkemisen sijaan. Potkupyörä opettaa lapselle pyöräilyssä tarvittavaa tasapainon hallintaa, mutta se voi olla ajo-opettelun varhaisvaiheessa helpommin hallittava vaihtoehto kuin tavallinen polkupyörä.

– Ohjeellisesti voidaan sanoa, että kun lapsen pituus on 80-100 cm, on hänelle sopivan pyörän renkaiden koko 12 tuumaa. Kun lapsi on 95-110 cm pitkä, on sopivan pyörän renkaiden koko 16 tuumaa ja 105-140 cm pitkän lapsen pyörän renkaiden tuumakoko on vastaavasti 20 tuumaa. 130-150 cm pitkälle lapselle suositellaan ohjeellisesti pyörää, jonka renkaiden tuumakoko on 24 tuumaa. Kannattaa kuitenkin huomioida, että tämä ohje on suuntaa antava ja että tarvittaessa lapsen pyöräkokoa valittaessa kannattaa kääntyä asiantuntevan myyjän puoleen.

– On erityisen tärkeää kiinnittää huomiota myös lapsen turvavarusteisiin ja sopivan kokoisen pyöräilykypärän valintaan. Pyöräilykypärää kannattaa sovittaa lapsen päähän ennen ostopäätöksen tekemistä. Kypärän ostamista käytettynä ei suositella, koska et voi tällöin tietää, onko kypärä kenties pudonnut korkealta ja vahingoittunut tavalla, jota et välttämättä voi paljain silmin havaita. Kypäräostoksilla ei kannata säästää!

– Vaikka pyörän ja kypärän ulkonäkö eivät olekaan niitä kaikista tärkeimpiä kriteereitä pyrittäessä ostamaan lapselle turvallinen pyörä, voi kuitenkin olla hyvä idea kysyä myös lapsen omaa mielipidettä pyörän ulkonäköön liittyen. Jos tyttäresi ei ole esimerkiksi pinkin värin ystävä, ei kenties kannata ostaa hänelle pinkkiä ”prinsessapyörää”, vaan valita joku reippaampi vaihtoehto.

– Ennen kuin lapsen kanssa lähtee pyöräilemään yleisille teille, tulee lapselle opettaa pyörän hallinta sekä liikennesäännöt. Pyörän hallintaa kannattaa harjoitella turvallisissa ja rauhallisissa olosuhteissa. Esimerkiksi erilaiset lasten liikennekaupungit järjestävät liikenneopetusta, johon osallistuminen voi olla hyvä idea, jos lapselle haluaa opettaa liikennesääntöjä sekä liikennekäyttäytymistä mielekkäällä tavalla. Tarkista löytyykö asuinpaikkakunnaltasi tällaista opetusta tarjoavia tahoja. On erityisen tärkeää opettaa lapselle jo pienestä pitäen oikeanlaista, toiset tienkäyttäjät huomioonottavaa liikennekäyttäytymistä.

– Valitessasi lapselle sopivaa pyörää, varmista, että pyörästä löytyy riittävät turvavarusteet ja että pyörä on helppo huoltaa. Tarkista, että pyörällä jarruttaminen on helppoa.

– Muista huolehtia pyörän huollosta sen oston jälkeen huolellisesti. Tarkista säännöllisesti, että kaikki toimii ja että erityisesti jarrut toimivat kunnolla. Huolehdi myös lapsen turvavarusteiden, erityisesti kypärän, kunnosta. Älä säilytä kypärää siten, että se voisi pudota, koska tällainen putoaminen saattaa haurastuttaa kypärää. Älä säilytä sitä myöskään sellaisessa paikassa, jossa se altistuu auringonvalolle. Turvallisuus on pyöräilyn A ja O. Voit lukea lisää pyöräilyn turvallisuudesta seuraavalta sivultamme.