Turvallinen pyöräily

Pyöräily on erinomainen tapa liikkua ja nauttia hyötyliikunnasta, mutta vaikka pyöräilyn turvallisuutta onkin viime vuosina onnistuttu parantamaan esimerkiksi ennakoivan ajotavan, kypärän käytön sekä oikeanlaisen pyörän valinnalla, on pyöräilyn turvallisuudessa edelleenkin parantamisen varaa. Valitettavasti pyöräilijöiden kuolemantapaukset ovat edelleenkin maassamme samalla tasolla kuin kymmenen vuotta sitten, vaikka pyöräilijöiden loukkaantumisia onkin onnistuttu tässä ajassa vähentämään merkittävällä tavalla edellä mainittujen keinojen avulla. Mitkä seikat ovat sitten tärkeimpiä asioita pyöräilyn turvallisuutta silmällä pitäen? Lue vinkkimme seuraavista kappaleista.

Pyörän varusteet

Pyöräilyn turvallisuuden kannalta on erittäin tärkeää, että pyörä on asianmukainen ja hyvässä kunnossa. Tämän lisäksi pyörästä pitää löytyä oikeanlaiset varusteet ja sen pitää olla ajajalleen oikean kokoinen. Pyörän sopiva koko tekee ajoasennosta mukavan ja pyörän hallinnasta helppoa. Pyörästä tulee löytyä vähintään yksi tehokkaalla tavalla toimiva jarrulaite. Tämän lisäksi siinä tulee olla äänimerkinantolaite ja heijastin sekä pyörän edessä, takana että sivuilla.

Ajovalo tulee olla hämärän ja pimeän ajoa varten. Myös heijastimen väreillä on väliä – edessä olevan heijastimen tulee olla väriltään valkoinen ja takana olevan heijastimen punainen. Sivuheijastimien tulee olla joko ruskeankeltaisia tai valkoisia. Heijastavat renkaat hyväksytään sivuheijastimina. Jos pyörässä käytetään poljinheijastimia, tulee niiden olla ruskeankeltaisia.

Jarrujen osalta laatikkopyörät sekä pyörät joilla vedetään perävaunua tai joissa on yli kaksi vaihdetta, muodostavat poikkeuksen – näissä pyörissä tulee olla yhden tehokkaan jarrulaitteen sijaan kaksi erillistä tehokkaasti toimivaa jarrulaitetta. Jos pyörällä kuljetetaan lasta, tulee lapsen istua asianmukaisessa lastenistuimessa pyöräilykypärää käyttäen. Lastenistuimessa tulee olla asianmukainen vyö ja tavallisella pyörällä saa 15-vuotias ajaja kuljettaa maksimissaan yhtä lasta, joka on iältään enintään 10-vuotias. 18-vuotias tai tätä vanhempi pyöräilijä saa kuljettaa pyörällä kahta lasta, jotka ovat maksimissaan 6-vuotiaita. Pyöräilykypärä on yksi tärkeimmistä turvavarusteista myös aikuisella pyöräilijälle. Pyörän kunnosta tulee huolehtia ja sen laitteiden toiminta tulee tarkistaa säännöllisesti. Pyörä tulee myös huoltaa asianmukaisella tavalla.

Ennakoiva ajotapa

Ennakoivasta ajotavasta puhutaan nykyisin autokouluissa, mutta ennakoiva ajotapa on tärkeä myös pyöräillessä. Tämä on turvallisuussääntö, joka saattaa toisinaan unohtua tai johon ei kenties paneuduta riittävän perusteellisesti. Tällainen ennakoiva ajotapa tarkoittaa sitä, että voit vaikuttaa pyöräilyn turvallisuusnäkökohtiin sekä omaan ajomukavuuteesi esimerkiksi reittivalintojen avulla. Toisinaan hieman pidempää reittiä ajaminen saattaa olla jopa nopeampi valinta. Kiinnitä erityistä huomiota tilanteisiin, joissa sinun täytyy ylittää tie. Risteykset ovat yleensä vaarallisimpia paikkoja pyöräilijälle ja juuri niissä tapahtuu usein pyöräilyonnettomuuksia.

Oma ajonopeus kannattaa sovittaa muiden tienkäyttäjien nopeuteen sekä ympäristöön. Turvaväli on hyvä pitää myös pyöräillessä, jotta ehdit paremmin reagoida edessäsi mahdollisesti tapahtuviin yllättäviin tilanteisiin. Ole erityisen varovainen pyöräillessäsi lähellä kouluja ja päiväkoteja.

Kerro muille tienkäyttäjille riittävän tarkasti omista aikeistasi ja ole vuorovaikutuksessa muiden tiellä liikkujien kanssa esimerkiksi näyttämällä suuntamerkkiä aikoessasi kääntyä. Keskity tarkkailemaan liikennettä äläkä kuuntele esimerkiksi musiikkia ajamisen aikana, koska tämä saattaa häiritä keskittymistäsi.
Jos et ole ajanut pyörällä pitkään aikaan, voi olla hyvä idea verestää pyöräilyoppeja osallistumalla erilaisiin arkipyöräilyyn liittyviin kursseihin. Lasten opettaminen on erityisen tärkeää ennen kuin lapsen kanssa lähtee pyöräilemään muun liikenteen sekaan. Kannattaa muistaa, että lasten kyky tulkita liikennetilanteita ei ole välttämättä vielä täysin kehittynyt, minkä vuoksi muun liikenteen seassa pyöräilevä lapsi on erityisen altis onnettomuuksille. Liikennesääntöjen tunteminen ja oikeanlainen asenne ovat kaiken A ja O pyrittäessä tekemään pyöräilystä mahdollisimman turvallista. Varmista, että tunnet pyöräilyyn liittyvät väistämissäännöt!